Problemele erectile sunt o problemă comună care afectează nenumărați bărbați din întreaga lume. Cunoscute și sub denumirea de disfuncție erectilă (DE), problemele erectile reprezintă incapacitatea de a obține sau menține o erecție pentru activitatea sexuală. Afectează în mod obișnuit bărbații cu vârsta de peste 40 de ani, dar poate apărea la bărbați de orice vârstă din cauza condițiilor fizice sau psihologice. Problemele erectile pot afecta semnificativ calitatea vieții unui bărbat, ducând la scăderea stimei de sine și a încrederii. Deși problemele erectile sunt comune, mulți bărbați nu solicită tratament din cauza stigmatizării sau a rușinii.
Ce sunt problemele erectile?
Problemele erectile apar de obicei atunci când există un flux sanguin redus către penis pentru o erecție. Acestea pot apărea din cauza factorilor fizici și psihologici, inclusiv a dezechilibrelor hormonale, a neregulilor vasculare și a factorilor farmacogenetici. Problemele erectile pot fi cronice sau temporare, ceea ce poate cauza o calitate redusă a vieții în ceea ce privește sănătatea fizică și relațiile interumane. Calea guanozinului monofosfat ciclic (cGMP) este un proces fiziologic cheie implicat în reglarea fluxului sanguin pentru o erecție. În timpul excitației sexuale, eliberarea oxidului nitric în penis stimulează producția de cGMP. Ca urmare, mușchii netezi din vasele de sânge ale penisului se relaxează, provocând o creștere a fluxului sanguin.
Cât de comune sunt problemele erectile?
Problemele erectile sunt o problemă comună de sănătate sexuală care afectează bărbați de toate vârstele. Se estimează că peste 50% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani sunt afectați de probleme erectile.1 Cu toate acestea, acestea pot apărea la orice vârstă și nu sunt neapărat o parte a îmbătrânirii.
Prevalența problemelor erectile poate fi influențată de diverși factori, inclusiv stilul de viață, prezența unor afecțiuni medicale și sănătatea generală. Din cauza stigmatizării în jurul diagnosticului și tratamentului problemelor erectile, prevalența poate fi mai mare decât se estimează.2
Problemele erectile în cifre
Prevalența problemelor erectile poate varia în funcție de regiune. Diverse studii au evaluat prevalența problemelor erectile în întreaga lume, cu o mare varietate în estimările datelor în funcție de diferite grupe de vârstă.3 Poate fi dificil să se determine prevalența și povara problemelor erectile din cauza numărului de bărbați care nu sunt diagnosticați sau tratați.
Un studiu care evaluează prevalența problemelor erectile auto-raportate la populația adultă din Marea Britanie a constatat că prevalența este ridicată. Peste doi din cinci bărbați cu vârsta de 18 ani sau mai mult experimentează probleme erectile. Cercetătorii au mai descoperit o prevalență de 1,6 ori mai mare a problemelor erectile la bărbații de 40 de ani sau mai mult comparativ cu bărbații mai tineri de 40 de ani.2
Un semn al unor afecțiuni medicale subiacente
Problemele erectile pot fi adesea un semn sau simptom al unor condiții subiacente. Celor care suferă de probleme erectile li se recomandă să ceară întotdeauna sfatul unui medic pentru a verifica afecțiunile subiacente. În special, problemele erectile pot fi un semn timpuriu de:
- Hipertensiune
- Hiperlipidemie
- Diabet
- Boli ale inimii și vaselor de sânge
- Boli hepatice sau alcoolism
- Boli renale
- Scleroză multiplă
Este de reținut că bărbații cu diabet au de două până la trei ori mai multe șanse de a experimenta probleme erectile. În plus, afecțiunile psihologice, cum ar fi depresia și anxietatea, pot juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea problemelor erectile la bărbați. Deși problemele erectile sunt comune la bărbații din întreaga Românie, există diferiți factori de luat în considerare atunci când se dezvoltă un plan de tratament personalizat. Din fericire, există diverse opțiuni de tratament disponibile pentru a trata problemele erectile.